Historijat kuhinje

Fenix Kuhinja nije samo prostor za obroke. Mi smo simbol zajedništva i solidarnosti, stvaramo prilike gradeći održivu zajednicu.

Centar “Fenix” djeluje u Sanskom Mostu od jula 1997. godine i ova organizacija je tada pokrenula projekte čija su težišta bila usmjerena prema ženama, trudnicama, mladim majkama, porodicama. Budući da smo kao lokalna organizacija bili živi svjedoci problema sa kojima se susreću tadašnji povratnici iz europskih zemalja, teškog postratnog perioda i naročito problemima koje su imale starije osobe i oni koji su živjeli sami i napušteni. Tada još uvijek neobnovljeni domovi, nedostatak infrastrukture i mnogo toga što je neophodno da se život normalizira. Nismo mogli biti pasivni i ograničeni u svom djelovanju, iako na neki način nismo imali namjeru da se bavimo eksplicitno humanitarnim radom, jer su tada i u Sanskom Mostu a i na području kantona radile brojne humanitarne organizacije. 

Naša vizija je bila dati priliku ženama da imaju svoje radno mjesto, da budu ekonomski osnažene i neovisne, pogotovo samohrane majke, žene koje su nemilim ratom ostale bez svojim muževa. Godine 1999. smo, opet uz pomoć organizacija koje su potpomagale povratak pokrenule projekat vešeraja u Sanskom mostu. Vešeraj je bio namijenjen za sve socijalne ugrožene građane koji tada nisu imali kod kuće uslova da operu svoju garderobu, veš, posteljinu itd. S druge strane, zaposlene su žene povratnice. U vrijeme od 2000.-te godine, veliki broj internacionalnih humanitarnih organizacija se povlači, a broj domaćih organizacija se također smanjuje i podjela humanitarne pomoći nije više tako intenzivna. Ipak, siromaštvo je vidljivo u mnogim aspektima. Tadašnji MalteserHilfsdienst s kojim je Fenix od samog početka svog djelovanja imao odličnu suradnju, zatvara svoj biro u Sanskom Mostu. Kao zaključak toga željeli su nešto ostaviti i pokrenuli su projekt javne kuhinje, sa željom da ona djeluje u okviru našeg Fenix-a. U dugim planiranjima i diskusijama razgovarali smo i kao udruženje, prihvatili se ovog veoma humanog, ali i odgovornog projekta.    I tako je od jednog kratkoročno zamišljenog projekta, postao dugoročni projekt, čiji se broj korisnika iz godine u godinu povećavao.

Naša Galerija

Fenix Kuhinja - recepti za jaču zajednicu, gdje se hrabro nosimo s izazovima svakodnevnog života.