Pregled aktivnosti Centra Fenix tokom 2019. godine

Socijalni program Centra “Fenix”: Socijalni paket za stare, bolesne i iznemogle

Izvještaj aktivnosti tokom 2019. – kraći pregled

Redovne aktivnosti 2019

– Rad narodne kuhinje: podjela i dostava toplih obroka

– Praonica veša

– Kupatilo za stara i bolesna lica

– Socijalna podrška, druženja i okupacione aktivnosti

– Podrška u ostvarivanju prava iz socijalne i zdravstvene zaštite

– Novčane jednokratne pomoći i „kumstva“

– Distribucija humanitarne pomoći: odjeća, obuća, hrana, posteljina, prehrambeni artikli

– ostalo prema potrebama

tabelasprogram2020

Narodna kuhinja

Narodna kuhinja je srž Fenixovog socijalnog programa, jer kao takva zaista predstavlja direktnu i dugoročnu pomoć i podršku ljudima u nevolji, koji su primorani da preživljavaju uz pomoć toplog obroka u narodnoj kuhinji.

Broj korisnika, koji su tokom ove godine dolazili po obrok u narodnu kuhinju je 156.

Na dnevnom korisničkom spisku, koji se mjesečno/sedmično ažurira, bilo je između 142 – 154 korisnika. Za 55 korisnika je vršena kućna dostava obroka. Rad narodne kuhinje ovisi o prispjelim donacijama i dobrovoljnim prilozima građana, kao i samofinacirajućim aktivnostima Centra “Fenix”. Značajan doprinos u 2019-oj godini dala je Općina Sanski Most, sa učešćem od oko 15.000 KM za nabavku kruha tokom cijele godine.

Sedmična druženja i okupacione aktivnosti

Korisnici se raduju sedmičnom druženju svakog utorka, sa socijalnom radnicom Anelom. Uz kafu, keks i slatkiše, sjedilo se, družilo, ali i nešto novo naučilo.

Osim redovnih druženja, i ove godine je organizovan i zajednički izlet na Izletište vrela rijeke Zdene. Cilj ovog izleta je da malo promijenimo i uljepšamo tešku svakodnevnicu naših korisnika. Lijep i sunčan jesenji dan je omogućio da uz roštilj, kafu i druženje svi zajedno uživaju.

U sklopu projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starih osoba“ koji je trajao u periodu juna 2018. do aprila 2019., korisnici stariji od 65 godina uključeni su u raznovrsne aktivnosti. Aktivnosti koje su organizirane u sklopu ovog projekta su između ostalog druženja, gdje su korisnici starije životne imali priliku da razgovaraju, da jedni s drugima podijele svoje svakodnevne probleme i poteškoće te na ovaj način promijene svoju svakodnevnicu.

Ramazanske aktivnosti 2019

Mjesec Ramazan je vrijeme kada naše aktivnosti dobijaju na intenzitetu. Naši apeli za podršku nisu ni ovaj put bili bez odjeka, te su brojni građani posjetili naš Centar i dali konkretnu pomoć ili svoj prilog. Kako je među našim korisnicima i jedan broj onih koji poste za njih smo organizirali dostavu iftara pred sam iftar. Ovi iftari su u potpunosti donirali  naši sugrađani koji su željeli postače – korisnike usluga narodne kuhinje na ovaj način počastiti.

Pored redovnih socijalnih aktivnosti u Centru “Fenix” tokom mjeseca ramazana smo zahvaljujući brojnim donatorima, organizirali dodatnu pomoć za naše sugrađane.

Posebnu pažnju smo posvetili socijalno ugroženim korisnicima iz ruralnih sredina i rubnih naselja općine. To su uglavnom oboljele, starije, iznemogle osobe, kronično bolesni i porodice sa više djece, koji nisu u mogućnosti da svaki dan dolaze u Sanski Most i kojima pomoć nije lako dostupna.

U toku ovog Ramazana realizirano je slijedeće:

  • Pripremljeno i distribuirano na kućne adrese 471 iftara
  • Obavljeno 42 kućne posjete
  • Posredstvom Centra “Fenix” podijeljeno 130 prehrambenih paketa 
  • Jednokratna pomoć u novcu: 11 porodica
  • Donacije u vitrama našim posredstvom: 28 porodica
  • 150 paketa sa „Milk San“ proizvodima koji su donirani od firme „Čapljanka“.

68 donatora je podržalo rad narodne kuhinje svojim novčanim prilogom, 26 donatora je uručilo prehrambene artikle, 29 građana je uručilo donacije koje su direktno podijeljene potrebnima. Pored navedenog 39 donatora je obezbijedilo iftare za postače u Narodnoj kuhinji tokom cijelog mjeseca Ramazana. 

Kurbani 2019

Akcija prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje je i ove godine imala odjeka i  bila uspješna. Otprilike polovina zaprimljenog kurbanskog mesa je pohranjena za potrebe kuhinje u narednom periodu (6-7 mjeseci), dok je drugi dio u dane Bajrama distribuiran licima u stanju socijalne potrebe, kao i svim drugim građanima koji su nam se obratili.

Ukupan broj osoba koji su poklonili meso svojih kurbana našoj narodnoj kuhinji je 628, u ukupnoj količini od 16.000 kg mesa.

Ukupan broj lica kojima je podijeljeno 2.500 kg kurbanskog mesa je 600.

Ove godine smo uspjeli izdvojiti oko 9.000 kg za potrebe MDD “Merhamet” iz Bosanske Dubice, koji su podjelom kurbanskog mesa obradovali povratnike na području Kotor Varoša, B. Gradiške, Doboja i B. Dubice . Ostatak, odnosno 4. 500 kg smo lagerovali za potrebe narodne kuhinje tokom 2019/2020 godine. Kurbansko meso je neizostavni dio projekta narodne kuhinje i činjenica je da kuhinja bez ovakvih donacija ne bi mogla ni funkcionisati, jer meso je izrazito veliki financijski izdatak. Stoga smo zahvalni da su građani svjesni ovog doprinosa i da ovime aktivno potpomažu rad kuhinje.

Ostvarivanje prava iz zdravstvene i socijalne zaštite 

Pored rada na terenu socijalna radnica našim korisnicima pruža usluge podrške i savjetovanja u prostorijama Centra “FENIX”. Socijalna radnica usko sarađuje sa Centrom za socijalni rad u skrbi određenih korisnika, posebno kad su u pitanju starije osobe, psihijatrijski bolesnici, bivši ovisnici, napušteni ili beskućnici.

Kod osoba koje nemaju zdravstvenog osiguranja ili neki vid primanja na koji mogu ostvariti prava, savjetuju se korisnici u ostvarivanju svojih prava. I tokom 2019. godine mnogim korisnicima se pomoglo u ostvarivanju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite, od kojih su pojedini koristili više od jedne pomoći. Najviše se pomoć pružala kada je u pitanju postupak za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, prava na penziju, prava na ortopedska pomagala, kao i u drugim aktivnostima u kojima im je bila potrebna naša pomoć i podrška.

Ovim osobama su obezbijeđena sva prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, koji nisu u stanju da se sami izbore za svoja prava niti imaju članove uže ili šire porodice koji bi im pomogli. Starije osobe, naročito one koje žive same bez članova porodice ili srodnika, a slabijeg su zdravstvenog stanja primorane su naravno često odlaziti ljekaru. Pri tom im je gotovo redovno potrebna pomoć, a ogleda se u sljedećem: organiziranje termina kod ljekara, pratnja –odvoženje do ljekara, odlazak u apoteku radi podizanja lijekova, te odvoženje kući. Sve to ima omogućimo u našem Fenixu.

Kumstva

Djeca su naša budućnost!

Mi u Fenixu smo svakodnevno svjedoci kako djeca teško žive. Ne samo zbog nedostatka novca. Kad djeca nemaju oca ili majku ili oboje, kad je roditelj teško bolestan, kad je dijete oboljelo, kad je u pitanju nasilje, porodice sa puno djece gdje su roditelji nezaposleni i mnoge druge situacije.

Nekoliko naših prijatelja je izrazilo želju da bi finansijski podržali ovakve porodice.

Osmislili smo aktivnosti “kumstva”: jedno dijete – jedan donator! Tako što se za određeno dijete uplaćuje mjesečno suma novca. Iznos je proizvoljan, iako je nepisani minimum 50 KM (25 €).

Tokom 2019. godine ukupno je 5 porodica, odnosno 7 djece dobilo ovu vrstu pomoći svaki mjesec.

Donatori u 2019.-oj godini

Stiftung Die Schwelle, Bremen

Ökumenischer Friedenskreis Schwabach

Gđa. Gabi Lanz

Arcus Int. e.V., Minhen

Freundeskreis bosnischer Kriegflüchtlinge, Hausach

Općina Sanski Most

MDD “Merhamet”, Švedska

Firma „Čapljanka“

i mnogi građani dobre volje iz zemlje i inostranstva!

Naš humanitarni rad i sve aktivnosti za poboljšanje kvalitete života starih, bolesnih, nemoćnih i ostalih građana na rubu egzistencije moguć je samo uz Vaše donacije i podršku. 

Hvala svima koji su nam se pridružili u ovom humanom djelu u 2018.-oj godini!

Ukoliko do sada niste bili dio naše mreže – pridružite nam se!!!

Uplata donacija i dobrovoljnih priloga:

Centar “Fenix”, Sanski Most

S naznakom: donacija za kuhinju

SBERBANK BH dd, 140 305 0013605345

Iz inostranstva:

SWIFT: SABRBA22

IBAN: BA39 1403051200003130

paypal: fenix@fenix.com.ba